Szülés alatti fájdalomcsillapítás. Gyógyszeres és alternatív lehetőségek

24829_szulesi-fajdalom-625-d0001CC31591c5a0e20ecSzülés alatti fájdalomcsillapítás. Gyógyszeres és alternatív lehetőségek

Viktória, Anglia híres királynője, másfél évszázaddal ezelőtt addig kardoskodott szülése alatt- és fájdalmai közepette-, míg meg nem kapta az olyannyira áhított kloroformot.

Ezzel a tettel megnyílt a lehetőség minden asszony előtt a fájdalomcsillapításra, és a szülések fő színterévé a kórházak váltak. Az akkori- higiéniát teljesen nélkülöző- körülmények azóta sokat változtak, a fájdalomcsillapítás módszerei is korszerűbbek lettek.

Arról, hogy valóban szükség van-e ezeknek az eljárásoknak az alkalmazására, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a nagymértékű fájdalom egyáltalán nem szükséges velejárója a vajúdásnak és sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük vagy teljesen kiküszöböljük azt szülés alatt. Elég Marie F. Mongan hipno-szülés módszerére gondolnunk.

Hogy az édesanya végül él-e a kórház nyújtotta „lehetőségekkel” függ a szüléshez való hozzáállásától, a fájdalomtól való félelem és szorongás mértékétől, a vajúdás hosszától, lefolyásától, illetve az intézmény szülészeti protokolljától, általános szemléletétől.

Mindenesetre fontos tudni, hogy ma már a fájdalomcsillapításnak számos alternatívája elérhető a nők számára.

Vegyük sorra tehát a lehetőségeket!

Gyógyszeres fájdalomcsillapító eljárások

Kábító fájdalomcsillapítókszülés alatti fájdalomcsillapítás_2

Ez esetben az érzéstelenítő anyagot izomba fecskendezik, vagy intravénásan adagolják. Körülbelül 3-4 óráig tart ki a hatása. Viszonylag hamar enyhül a fájdalom, a méhszáj is gyorsabban tágulhat. Legnagyobb hátránya, hogy bekerül az újszülött szervezetébe, mivel átjut a méhlepényen. Számos mellékhatással lehet számolni: hányingerrel, hányással, a fájástevékenység gyengülésével.

Kéjgáz (nitrogén-oxidul)

Egy készülék segítségével a szülő nő a nitrogénoxidul-oxigén 50-50 százalékos keverékét lélegzi be. A szer nem halmozódik fel a szervezetben, kiürül a légutakon keresztül. Hatása gyors, de átjut a lepényen, ezért a magzatra is hat. Nem biztosít teljes fájdalommentességet.

Epidurális érzéstelenítés / EDA

Hatékony, egyik leggyakrabban alkalmazott módszer. Ha megfelelő időben adják, szinte teljes fájdalommentességet biztosít a szülés egész idejére, vagy akár az azt követő időszakra is.  Két csigolya között vezetik be a katétert egy tű szülés alatti fájdalomcsillapítás_1segítségével és azon keresztül adagolják a fájdalomcsillapítót. Az érzéstelenítés feltételeit, a megkezdés idejét pontos szakmai szabályok írják elő. Az esetek többségében ágyhoz kötöttséggel jár, de ma már alkalmaznak “sétáló EDA-t” is, amivel a kismama képes mozogni.  Sajnos ez a módszer ma kevéssé elterjedt. Bizonyos kóros szülészeti állapotoknál, mint a koraszülés, terhességi mérgezés, vagy krónikus betegség fennállásánál az EDA-nak elsősorban orvosi, nem fájdalomcsillapítási javallata van. Vannak bizonyos betegségek (gerinctorzulás, ferdülés, egyéb, műtéttel járó gerincbetegségek), amelyek kizárják a módszer alkalmazásának lehetőségét. A kismama alacsony vérnyomása, vagy a nem megfelelően felkészült személyzet szintén kizáró ok lehet. Epidurális érzéstelenítést követően is felléphetnek mellékhatások: vizelet visszatartási probléma, a kitolási szak megnyúlása, a nyomási inger csökkenése. Ritkábban előfordulhat vérnyomásesés, remegés, zsibbadás, átmeneti, foltos érzékelés kiesés, szédülés, hányinger, viszketés, hátfájás, szakszerűtlen beadásnál kínzó fejfájás (a szülést követő 38-48 órában).

Alternatív fájdalomcsillapító módszerek

Pszichoprofilaxis

Úgy tűnhet, ez a kifejezés valami roppant bonyolult folyamatot takar, holott nincs szó másról, mint a félelem és a szorongás csökkentéséről, a szülés körülményeinek és lefolyásának ismertetésén keresztül. Az édesapa jelenléte már önmagában is szorongáscsökkentő hatású. A módszer hatására nő a vajúdók biztonságérzete, de fájdalommentességet nem biztosít. Ehhez a módszerhez tartozik még a szülésfelkészítő tanfolyam, ide sorolhatók a relaxációs gyakorlatok, a kismamajóga, a légző gyakorlatok és a terhes torna is.

Aktív szülés

A fájdalommal való sikeres megküzdés szempontjából a leghatékonyabb stratégia, ha a kismama megpróbál szembenézni, együttműködni vele. Ilyenkor aktivizálódhatnak az ősi női, anyai ösztönök. Akkor kivitelezhető, ha a körülmények adottak, és hagyják a kismamát, hogy belső megérzései alapján alakítsa a vajúdást és kitolási szakaszt, azt a pozíciót válassza, amit a legjobbnak érez.

TENS – elektrostimuláció

Alkalmazása során két elektródapárt helyeznek el a csigolyák közelében, és az elektródákba egyenáramot vezetnek, ami a tágulási szakaszban megfelelő fájdalomcsillapítást biztosít. Mellékhatása nem ismert, de tapasztalatok szerint a kitolási szak fájdalomcsillapítására nem elég hatásos.

Vízben vajúdásszülés alatti fájdalomcsillapítás_3_300

Vízben vajúdás alatt gyorsul a tágulási szak és a meleg víznek jótékony méhszájlazító hatása is van.

Hipnózis

A lényege megváltozott tudatállapot, ami lehetővé teszi a fájdalom átértékelését. Csökken a szorongás és a félelemérzet, rövidül a tágulási szakasz. Hatására a kismama a nem fárad el annyira, a szülés kellemesebb élmény marad. A siker függ a szakembertől (sajnos jól képzett hipnoterapeutából kevés van), illetve a kismama fogékonyságától is.

Akupunktúra

A hagyományos kínai orvoslás lényege az akupunktúrás pontok stimulálása. Nem terjedt el kellően a nyugati országokban, kevés a módszert jól ismerő szakember is.

Egyéb, természetes fájdalomcsillapító praktikák

A támogatás és a szeretet ereje

A biztonság érzése, a szeretetteli és támogató légkör nagyon sokat tud segíteni abban, hogy a kismama jól érezze magát szülés alatt, és könnyebben el tudjon lazulni.

Nyugalom és pihenés

A vajúdás kezdetén, a kevésbé aktív szakaszban, fontos, hogy a kismama pihenjen minél többet, így könnyebb tud majd gazdálkodni az erejével a szülés későbbi részében.

Meleg

A meleg lazító, fájdalomcsillapító hatása közismert, ezért az alkalmazása is ajánlott vajúdás alatt.

Vajúdási testhelyzetek váltogatása

A szülésben való előrehaladás, a kontrakciók erőteljesebbé, hosszabbá válása helyzetváltoztatásra késztetheti a kismamát. Ha van rá mód, keljen ki ilyenkor az ágyból, szálljon le a kanapéról, sétáljon, guggoljon, üljön a labdára, ringassa a csípőjét.

Helyes légzés

A helyes légzési technika az, ha a levegőt orron keresztül, hosszan szívja be a szülő nő, majd a nyitott, lazán tartott szájon keresztül, hosszan fújja ki. Ezzel csökkenthető a fájdalomérzet, hiszen ha laza, ernyedt a szájunk és torkunk környéke, a méh és gát tájéka sem „feszül meg” a kontrakciók alatt.

Masszázs
Az érintés, a masszírozás fájdalomcsillapító hatású endorfinokat szabadít fel a szervezetben, ezért nagyon kedvezően hathat a vajúdásra, ha kísérők gyakran simogatják, masszírozzák a kismamát. A keresztcsontra gyakorolt nyomás is igen hatékony.

Meleg vizes, muskotályzsályás borogatás

A muskotályzsálya lazító és fájdalomcsillapító hatása közismert, dúlák előszeretettel használják szüléskísérés alatt.

 

Ha tetszett a cikk, olvasd el Andi legutóbbi bejegyzését is: Anya, apa, magzat,… szex. Szexuális élet a várandósság alatt.

Mélykúti AndreaMelykuti Andi
humánkineziológus, dúla
ICAN Magyarország csoportvezető
www.dúla.hu
20/211-4021