Kismama voltam Németországban

kismama-németországbanLégy kismama bárhol a világon, a kis csoda aki benned lakik hónapokon keresztül ugyan azt az érzést fogja kiváltani születése pillanatában Magyarországon, Angliában vagy akár a bolygó másik felén. Vannak dolgok viszont amik mások, másként működnek. Edináék történetével most bepillantást nyerhetünk, hogy milyen Németországban babát várni és világra hozni.

 

A családunkkismama külföldön németország
Edina (35), Zsolt (36), Ágnes baba (2 hónapos), Eszter 3 és fél éves

Ahol élünk
Németország, Radolfzell

Út Németországba
2013 márciusában a férjem itt pályázott meg egy munkát és úgy döntöttünk, hogy az egész család kiköltözik. Akkor még nem voltam terhes Ágnessel, de terveztük a kistesót.

Jön a baba
Májusban derült ki, hogy kismama vagyok és júniusban költöztünk. Örültem nagyon, hogy kismama lettem újra, bár a hányinger és a rosszullét nekem szinte a terhesség végéig kitartott. Eszterrel még otthon voltam (Ő 2013. augusztusában volt 3 éves), így a magyar munkahelyemen újra táppénzre mentem.

kismama németországban 2Kötelező vizsgálatok
Miután nagyjából berendezkedtünk az új otthonunkban, felkerestem itt egy nőgyógyászt. 8 hetes terhes voltam ekkor. Utána havonta kellett menni vizsgálatra, mindig volt vizeletvizsgálat, súlyellenőrzés és vérnyomásmérés. A vérvételeket is itt csinálták, összesen kb. háromszor. A 30. héttől kéthetente kellett menni és csináltak CTG-t is. Ezen kívül három ultrahang volt még.

Kit válasszak?
Szülésznőt lehet választani, hozzá is lehet járni még külön vizsgálatokra, szülésfelkészítőre, ha valaki szeretne. Olyan, mint Magyarországon a védőnő, csak itt egyben szülésznő is. A saját szülésznő mehet veled szülni is, de ez 200 EUR, amit nem fizet a biztosítás. Nekem nem volt szülésznőm. Orvost nem lehet választani, az ügyeletes orvos van bent a szülésnél. Nálam pont az én orvosom volt bent, szerencsém is volt, de ez egy viszonylag kis város, kis kórház.

A városi (állami) kórházban szültem, nincs beöntés, gátmetszés, csak külön kérésre van érzéstelenítés. Lehet labdán ülni, kötélen lógni és kádban ülni is vajúdás közben. A szülésnél a férjem volt velem.

Eljött az idő
Már jó pár hete nem tudtam aludni éjszakánként és a szülés előtti éjszaka is ilyen volt, csak valami mérhetetlen nyugalom szállt meg, úgy éreztem minden rendben és semmi sem lehet ennél tökéletesebb az életemben. Sejtettem, hogy hamarosan szülni fogok…
Hajnalban jöttek a fájások és elég gyorsan 5-6 percesek lettek. Úgy döntöttem, hogy nem rohanok be a kórházba, hanem megvárom a 9 órát, amikor a “nagylányom” oviba megy és utána a férjemmel ketten mehetünk és ott is tud maradni velem. Elég bátor voltam, mert az autóban már alig bírtam ülni, 3-4 perces fájásaim voltak, amikor felvettek a kórházba.
Az első szülésem is elég gyorsan zajlott, itt is számítottam rá, hogy nem kell sokáig várni Ágnesre.

Megérkezett
kismama külföldön németország 210:31-kor meg is született a második kislányunk! Apukája vágta el a köldökzsinórt. Rögtön rám tették, hirtelen elmúlt minden fájdalom. Csak nagyon rövid időre vitték el, megmérték ott az ágyam mellett, a férjem segítségével. Érdekes, hogy itt nem fürdetik meg a babákat, szóval úgy magzatmázasan, kicsit véresen bebugyolálták és visszaadták. Egy órát tökéletes nyugalomban egy külön szobában voltunk hármasban.

Kórházi ellátás
Utána egyágyas szobát kaptam, délután a nagylányom is bejöhetett megnézni a babát. És bármikor jöhettek látogatók. Lehetett választani ebédet, amit 2 napig be is hoztak, utána már ki tudtam menni az étkezőbe. Reggeli és vacsora svédasztal, ahová “meghívhattam” volna bárkit 3 EUR-ért.

Szóval a kórház kiváló volt, a magyarországi szülésemnél én nagyon megszenvedtem a kórházat, de itt mindenki nagyon kedves és felkészült volt. A harmadik napon egy gyógytornász elmondta, hogy milyen gyakorlatokat érdemes csinálni szülés után.

A szoptatásban is igyekeztek segíteni, Ágnes is ügyes volt, de a tej nehezen indult be. 5 napig maradtam a kórházban, meg kellett várnom a gyerekorvost, aki csak heti egyszer megy a kórházba, hogy megvizsgálja a babákat. Előbb is hazajöhettem volna, de akkor még el kellett volna mennünk a gyerekorvoshoz a pár napos babával.
Támogatások
Minden vizsgálat ingyenes volt, először még csak a magyar biztosításom volt, de akkor sem kellett a kismama külföldön németország 3vizsgálatokért fizetnem. Később a férjem általi biztosítás fedezte a költségeket.
Aki rendelkezik németországi munkaviszonnyal, az kap Szülői támogatást (Elterngeld), ami minimum 300 EUR havonta, függ a korábbi fizetéstől. Ez maximum 14 hónapig jár. Érdekesség, hogy az Apa egy hónap szabadságot is kap szülés után, igaz ekkor nem kap teljes fizetést. Itt is van családi pótlék (Kindergeld), egy és két gyermek esetén 184 EUR havonta.
A városunkban van több bölcsőde is, általában 1 éves kortól.
Egyelőre én itthon maradok Ágnessel és élvezem a babázást.

Írta: Balogh Edina
Szerkesztette: Kissné T. Andrea (gyal.babamama.info)

Tetszett ez a cikk és érdekesnek tartottad?
Akkor ezek is biztos megnyerik tetszésed:
- Kismama voltam Floridában

- Kismama voltam Angliában
- Kismama voltam Kanadában