A petefészek gyulladás

petefészek gyulladás_300MELEG FÜRDŐ, HIDEG KŐ I. – A petefészek gyulladás tünetei, kiindulása, oka, gyógyítása és megelőzése

A nők gyakori megbetegedése a petefészek gyulladás. Valójában nagyon ritkán fordul elő önállóan, mert a petefészek és a hozzá vezető petevezeték gyulladása együttesen szokott jelentkezni, ez pedig a méh függelékeinek gyulladását jelenti. Az egyszerűség kedvéért azonban a nőgyógyászok ezt nevezik petefészek-gyulladásnak. A betegség – számos más ok mellett – gyakran egy meleg vizű tömegfürdőben összeszedett fertőzés, vagy a hideg kövön való üldögélés, felfázás eredményeként jön létre.

A petevezeték vagy méhkürt a méh testétől a petefészekig vezető, 10-14 cm hosszú, vékony, kanyargós, gyenge körkörös izomzattal rendelkező csatorna, melyet csillószőrös hengerhámból álló nyálkahártya bélel. Egyik vége a méh üregéhez csatlakozik, a másik pedig kesztyűujjszerű bolyhokkal a szilva nagyságú és formájú petefészekhez. A petevezeték feladata a peteéréskor kipattanó petesejt felfogása és továbbítása a méh üregeibe. Ebben segítenek a csillószőrök. Ha ebben az időszakban közösülés történik, a petevezeték közepe táján következik be a petesejt megtermékenyítése.

Leggyakoribb megbetegedése a petevezetéknek a gyulladás. Ezzel rendszerint együtt jár a kismedencei és méh körüli kötőszövetek gyulladása is, és a helyi elváltozásokkal egy időben az egész szervezet részt vesz a megbetegedésben. Ideje, időtartama szerint a gyulladás lehet akut (heveny), szubakut és krónikus.

Tünetei

A heveny petefészek-gyulladás jelentkezhet az enyhe és súlyos kórkép minden változatában. Általános tünetei közül jellemző a láz, a hányinger, hányás, szédülés, elesettség, majd egyik vagy másik oldalon igen heves szúró, nyomó, húzó vagy görcsös fájdalom. Az állandó hasi fájdalommal együtt a vállba, epehólyagba, combba is kisugározhat a fájdalom. Gyomor- és bélfájdalom, gyakori fájdalmas vizelés is társulhat az előbbiekhez. Gyakori tünet a folyás, emellett 40-70%-ban vérzési rendellenességek is kísérik a heveny petefészek-gyulladásokat.Heveny gyulladás alatt a laboratóriumi leletek közül jellemző a magas vérsejtsüllyedés és fehérvérsejt-szám.

A heveny függelékgyulladás ritka, nagyon súlyos következménye, ha a gyulladás miatt gennyel telt zsákká alakult petevezeték megreped, és a hasüregbe kiszabaduló baktériumtömegek hashártyagyulladást idéznek elő.

Amennyiben a heveny gyulladás teljes gyógyulása nem következik be, a folyamat szubakut stádiumba megy át, amelyre mind a helyi, mind az általános tünetek javulása jellemező. A szubakut gyulladás könnyen kiújulhat, és újból heveny folyamattá válhat.

Hosszabb fennállás után krónikus gyulladássá alakul. Ebben a szakaszban a fájdalom nem mindig állandó, gyakran csak menstruáció idején, közösülés vagy székelés alatt jelentkezik. A beteg rendszerint láztalan, esetleg menstruáció alatt tapasztal hőemelkedést. Gyomor- és béltünetek, fájdalmas vizelés ilyenkor is jelentkezhetnek, sőt folyás és vérzési rendellenességek is fokozhatják a beteg panaszait. A laboratóriumi értékek a krónikus gyulladás szakaszában nem mutatnak eltérést: a vérsejtsüllyedés és fehérvérsejt-szám normális. (Emiatt gyakran tévedésbe esnek a nőgyógyászok is.)

A betegség kiindulása

Jó tudni, hogy nem mindig ilyen sorrendben keletkezik a függelékek gyulladása. Sokkal gyakoribb, hogy kezdetére nem is emlékszik a beteg: a kis számban bejutó kórokozók nem tudnak hirtelen elszaporodni, ugyanakkor a szervezetünk sem képes legyőzni őket, ezért lassan, fokozatosan alakul ki a krónikus, esetleg a szubakut függelékgyulladás.
Éveken át maradhatnak rejtetten a beteg petevezeték falában a kórokozó csírok, és a szervezet védekezőképességének csökkenése esetén (pl. “felfázás”, klimax) a gyulladás újból fellobbanhat.

Mi okozza?

A függelékek gyulladása majdnem mindig bakteriális eredetű. Ritkán fordul elő, hogy a hasi szervek (belek) felől, belülről terjed rá a petefészekre, szinte kizárólag a hüvelyből jutnak fel a baktériumok a méhen keresztül. Éppen ezért rendszerint kétoldali megbetegedés következik be.

Régen a gonorrhoeás fertőzés volt a leggyakoribb, az akkoriban legelterjedtebb nemi betegség. Manapság gyakoribb a különböző gennykeltő baktériumok által előidézett gyulladás. Ezek nemi úton vagy a közel 100%-ban fertőzött meleg vizű fürdőkben jutnak be a női hüvelybe, és onnan a méhen keresztül a petevezetékbe. A felszálló fertőzést elősegíti a Trichomonas vaginalis elnevezésű, amőbaszerű, egysejtű élőlény, amely sok ezerszer nagyobb a gennykeltő baktériumoknál, és mozgásszerveivel (csillók, “unduláló” hártya és a spermiuméhoz hasonló farok) könnyen eljut a felső szervekbe, a felületére tapadt baktériumokkal együtt. Ott pedig a gennykeltők kiváltják előbb a méh, majd a függelékek gyulladását. (Trichomonas-fertőzéssel gyakorlatilag minden nő találkozik élete során.)

Régen a gonorrhoeás fertőzés volt a leggyakoribb, az akkoriban legelterjedtebb nemi betegség. Ez egy időben visszaszorult, ma ismét szaporodik.

Fontos tudni, hogy az addig majdnem steril, illetve csak a szervezet számára szükséges laktobacilusokat tartalmazó hüvelybe az első közösüléskor számos baktérium bejut, különösen akkor, ha nem kellő tisztálkodás után történik a közösülés. A Trichomonas is gyakran ekkor kerül be a hüvelybe (és erről a férfi partner nem is tud, mivel a Trichomonas a férfiakat általában nem betegíti meg, de ők adják át azt szexuális partnereiknek). Partner váltásakor is megfertőződhet a hüvely a fenti kórokozókkal.

Gyakori szövődménye a terhesség-megszakításnak az enyhébb vagy súlyosabb lefolyású függelékgyulladás. Statisztikai adatok szerint minden negyedik terhesség-megszakítás méh- vagy petefészek-gyulladást eredményez.

A fogamzásgátlás céljából méhen belüli eszközt (“hurok” vagy “spirál”) viselő nőknél gyakori a függelékek “actinomykozis” nevű megbetegedése. Az Actinomyces korábban a gombák közé sorolódott, ma már tudják, hogy ez is baktérium. Ez a kórokozó általában súlyos lefolyású petefészek-gyulladást idéz elő. Gyógyítása is nagyon nehéz, sokáig tart, gyakran kerül sor miatta a petevezeték, a petefészek műtéti eltávolítására.

Következmények

Kedvező esetben a függelék nyom nélkül gyógyul (amennyiben korán elkezdik a megfelelő gyógykezelést). Gyakori azonban, hogy a krónikussá vált gyulladás egész életén keresztül végigkíséri a nőt, aki állandó alhasi fájdalmakkal küszködik, mely a nemi életet is akadályozza, s ez végül a házasság felbomlásához vezet.

A gyulladások összenövéseket okoznak a petevezeték belsejében, illetve a körülötte található szövetekkel, belekkel. Ha fiatal korban, még a kívánt terhességek előtt jön létre a gyulladásos összenövés, ez meddőséget okoz, a petesejt nem tud találkozni a spermiummal. A petevezeték belsejének részleges összenövése nem akadályozza meg a petesejt és a spermium találkozását, de gátolja a megtermékenyült, osztódó petesejt továbbhaladását, és méhen kívüli terhességet eredményez.

A függelékgyulladás távoli, úgynevezett góctünetek forrása, így reumás panaszok, szívbelhártya-gyulladás kiindulása is lehet.

Gyógyítás, megelőzés

Szakorvosi feladat a petefészek-gyulladás gyógyítása. Fontos a korai felismerés és kezelés. Legeredményesebb gyógykezelés a ma még kevéssé elterjedt laktobacillus vakcinával történő immunkezelés, ami a szervezetünk saját immun védekezését erősíti fel.

Megelőzés! A nők lehetőleg kerüljék a meleg vizű tömegfürdőket, s még otthon, fürdés előtt is ki kell súrolni a kádat.

A nemi partnerek hűsége a petefészek-gyulladás egyik lényeges megelőzési módszere. Előzzék meg a terhesség megszakítást! Lényeges szerepe van az öltözködésnek is: hideg időben melegen kell alulról felöltözni, ezzel segítve a szervezet védekező képességét. Lányok ne üljenek hideg lépcsőre, kőre, hogy elkerüljék a “felfázást”.

Írta: Dr. Lázár Erika, Szülész-nőgyógyász szakorvos

Telefonszám: +36/309710150

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, olvasd el a császármetszés utáni hüvelyi szülésről szólót is!