Szoptatás-tudnivalók

Az itt leírtakat számtalan baba-mama könyv és saját tapasztalat alapján állítottam össze (N.T.Diána, anyuka)

Szoptatás

Szoptatáshoz szüksége lehet:

– elektromos vagy kézi mellszívó
– szoptatós melltartók
– melltartó betét, a szivárgó tej felfogására
– tejgyűjtő kagyló (amíg a baba az egyik mellből szopik, addig a másik mellből nagyobb mennyiségű tej is kiszivároghat, amit érdemes felfogni és összegyűjteni)
– cumisüveg
– cumisüveg elmosására kialakított mosókefe (két részből áll, az egyikkel az üveget a másikkal a cumis részt lehet tisztítani)
– babamérleg


Mikor indul be a tejtermelődés?

A tejtermelődés a szülés után kb.1-3 nap alatt indul be, császármetszés esetén 4-5 napig is eltarthat, amíg megindul az anyuka teje. Az első napokban előtejet (colostrumot) szopizik ki a baba. Az előtej megvédi az újszülöttet a fertőzések ellen az első 72 órában.
Előfordulhat, hogy gyermekének eleinte tápszeres kiegészítésre van szüksége, mert nem elegendő a tej mennyisége. Ne hagyja abba a szoptatást, ha az első pár héten kevés a tejmennyisége, mert később beindulhat olyannyira, hogy nem lesz szükség a tápszerre!


Hogyan segíthetem elő a tej termelődését?

Minél többet szoptat, annál jobban termelődik a tej. Természetesen a többszöri szoptatásnál ügyelni kell arra, hogy bimbó ne sebesedjen ki.
Különböző praktikákkal elősegíthető a tej termelődése:
– fogyasszon sok folyadékot és egyen rendszeresen
– igyon tejserkentő teát (gyógynövény boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban kapható)
– egyen köménymagos levest
– fontos a pihenés (vigyázzon apuka a babára amíg anyuka pihizik)
Ne igyon sok tejet, mert tejallergiát válthat ki a csecsemőnél, és nem lesz tőle több teje, ha túlzott tejfogyasztásba kezd!


Hogyan védhetem meg a mellem a kisebesedéstől?

Nem javasolt 20 pernél hosszabb ideig szoptatni.
Használjon bimbóvédő kenőcsöt!
Melltartóbetét segítségével szárazon tarthatja a bimbókat.
“Persze, könnyű mondani, hogy ne szoptassak 30 percnél tovább. De ha a baba igényli?”- Gyakori problémák menüpontnál találhat több információt.

 

 A mell tisztántartása

Minden szoptatás előtt érdemes langyos vízzel lemosni a mellbimbót.


Mennyit eszik egy újszülött?

Minden újszülöttnek más-más a tejigénye. Lényeg, hogy a kereslet és a kínálat kielégítse egymást. A következő adatok támpontul szolgálhatnak:
– kb. 40-60 ml tejet eszik meg egy szoptatás alatt az újszülött (naponta kb. 300-400 ml)
– egy-két hónapos kora után kb. 100-150 ml tejet szopizik ki (naponta kb. 600-800 ml)
Ha a baba jóllakott, elalszik a mellen, lejön róla, vagy elkezd vele “játszani”.
A digitális babamérleg nagy segítséget nyújthat olyankor, ha úgy érezzük a baba nem elvett eleget. (Ellenőrizzük az elemeket!)

 

Milyen gyakran szoptassak?

A csecsemő étvágyához alkalmazkodva szoptasson! Ez az újszülötteknél kb. 2-3h időközt jelent, éjszaka is. Későbbiekben 3-4h-ra kitolódhat, de az is előfordulhat, hogy a csecsemő szomjas, és ezrét kéri hamarabb a cicit. Ha már jól ismeri babáját, és úgy érzi csak szomjas, kínálja meg egy kis babavízzel! 3-4 hónapos kortól különböző babateák is adhatók!


Mennyi ideig tartson a szoptatás?

20 percig javasolt a mellen tartani a babát, de mint tudjuk, a babák nem könyv szerint működnek. Az újszülöttnek meg kell tanulnia szopizni, és ez időbe telik. Eleinte akár 1 órán keresztül is szophat az újszülött. A későbbiekben ez az idő 10-15 percre lecsökken.

 

Meddig szoptassam a babám?

Ameddig van teje! Minél tovább szoptatja gyermekét, annál jobb önnek is és a babának is. Az anyatej segít megvédeni gyermekét a fertőzések ellen, és csökkenti az allergia vagy az ekcéma kialakulásának esélyeit. Általában az édesanyák – ha van tejük – 1-2 éves korukig szoptatják gyermeküket.

 

Szoptatási problémák

1. Újszülött szoptatása
A szoptatási problémák különbözőek és összetettek. Bármilyen gondja akad, a következőket tartsa szem előtt.
Legfontosabb, hogy Ön és gyermeke elegendő táplálékhoz jusson. Ha úgy érzi nincs elég teje, írasson fel az orvossal tápszert, vagy anyatejet – akármilyen ellenérzése van a tápszerrel kapcsolatban, még mindig jobb, mintha a baba nem kap elég táplálékot.
Fontos az is, hogy Ön eleget egyen, hiszen a tejnek termelődnie kell. Egy sírós baba mellett az édesanya gyakran megfeledkezik az evésről.
Az újszülöttnek időbe telik, amíg jól szopó csecsemővé válik! Adjuk meg neki ezt az időt!

– elalszik a mellen
Előfordul, hogy az újszülött, amint bekapja a mellbimbót pár nyammogás után elalszik. Cirógassa meg arcát, masszírozza kezét, lábát. Határozott, de nem túl durva mozdulatokkal próbálja meg ébren tartani.
– egyáltalán nem szopizik
Ha a korházból való hazatérés után még mindig nem érez rá az újszülött a szopizásra, fejje le tejét, és nyugodtan próbálkozzon meg a cumisüveggel, mert lehet, hogy még gyenge, és nincs elég energiája a szopizáshoz. A cumisüveges etetés előtt mindig tegye kicsit a cicire, hogy ne szokjon el a melltől. Használjon kis lyukú cumit, mert ha túl könnyen jön belőle a táplálék, a baba később előnybe részesítheti a cumit a mellel szemben!

2. Mellel kapcsolatos gondok

– Sebes mellbimbók:
Amíg az újszülött megfelelő szopási technikája nem alakul ki gyakran kisebesedhet a mellbimbó. Használjon bimbóvédő kenőcsöt! Ha mindkét mellbimbó túl érzékeny, és a szoptatás fájdalommal jár, fejje le a tejet, és ideiglenesen adja oda cumisüvegből. Ne féljen attól, hogy rászokik a baba a cumisüvegre, bár lehetséges, hogy utána nehezebben fogadja el a cicit!

– Belövelt emlők:
A belövelt emlő feszül, érintése fájdalmas. Vegyen meleg zuhanyt, vagy borogassa, majd fejjen le belőle, hogy enyhítse a feszülést! Szoptatás után fejje le a maradék tejet, hogy megelőzze a probléma kialakulását!

– Mellgyulladás:
A mellgyulladás tünetei: fájó, meleg tapintású, pirosos mell. Ha láza van és rossz a közérzete, forduljon orvoshoz! Törekedjen a mell kiürítésére!

– Elzáródott tejcsatornák:
A mellgyulladás együtt járhat a tejcsatornák elzáródásával is. Ha feszül és fáj a melle, lefejné, de a tej nem jön belőle, vagy csak alig-alig, tegyen száraz meleg borogatást mellére vagy használjon melegítő lámpát! Óvatosan próbálja fejni!

 

Sterilizálás

A cumisüvegek és a fejéshez felhasznált eszközök sterilizálásának főként az első 6 hónapban van jelentőssége.
Többféle módszer létezik. Itt két egyszerű módszert adunk meg
– forralás
– fertőtlenítő tabletta/folyadék

1. Forralás
Mossuk ki a tejes vagy tápszeres üvegeket az erre alkalmas mosogatókefével (van külön a cumis részhez is), majd tegyük őket egy vízzel teli fazékba, majd forraljuk 10 percig.

2. Fertőtlenítő tabletta/folyadék
Tegyük a fertőtlenítendő dolgokat egy nagyobb edénybe-, engedjünk rá vizet, majd tegyük bele sterilizáló tablettát vagy folyadékot. 30 percig áztassuk benne.

 

Anyatej tárolása

Ha a lefejt anyatejet
– még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
– nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
– pár órán belül fel szeretné használni – pl. elutaznak, vagy kimennek a szabadba – gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
– lefagyasztja,

 

Büfiztetés

Minden szoptatás, itatás után érdemes a babát megbüfiztetni, mert a bent maradt levegő nyomhatja a pociját. A büfiztetés alatt a felesleges tej is távozhat a gyomorból.

 

Táplálkozás szoptatás alatt

Szoptatás alatt az anyukának 200%-kal is megnőhet a vitamin és ásványanyag szükséglete. Ezért fontos, hogy eleget egyen, igyon, és igyekezzen minél változatosabban táplálkozni! Tartózkodjon azonban a túl fűszeres, csípős, zsíros és puffasztó ételektől!
Ha úgy érzi, hogy gyermeke bizonyos ételek után nyűgösebb a megszokottnál, akkor kerülje azokat! Sokat síró, hasfájós baba mellett, könnyen elkövetheti azt a hibát, hogy szinte már semmit sem eszik, mert biztos az okoz a babának hascsikarást! Ez nem vezet megoldásra, azonban elapadhat a teje. Hasfájás elleni teák kaphatóak gyógyszertárakban, gyógynövényes boltokban.
Ajánlatos szoptatás alatt étrend-kiegészítő vitaminokat szedni.